Johan Edlund: ”Publiken är halva tävlingen.”

-Jag tänker hitta flytet, köra mitt eget race och så får vi se vilken placering det ger.
Johan Edlund 25 år kör i år sitt femte Battle of Vikings men känner ingen press:
– Det går inte att rejsa på Battle of Vikings och det är nästan omöjligt att köra felfritt. Hur man än gör så blir man fruktansvärt trött .
– Men när det är så där skitjobbigt så hjälper publiken till att hålla humöret uppe. Hur kul skulle det vara att fastna i Haha-stockarna utan publikens stöd? Nä, publiken är halva tävlingen, tycker Johan Edlund.

Johan vann tävlingen 2011 och kom tvåa året efter . 2010 och 2015 strulade det för honom.
-Jag åkte första Battle of Vikings 2010 och ledde på första varvet till en brant berghäll. Där fastnade jag och blev omåkt av alla och hamnade sist. Till slut blev det en nionde plats i alla fall.

-Året efter vann jag och 2012 kom jag tvåa efter Niklas Hammarbäck. Det året ledde jag ganska länge men sedan började det regna och då tog jag helt slut.
Sedan blev det två år med skador och Battle of Vikings var då inget alternativ. Förra året var Johan tillbaka igen och det såg bra ut på första varvet, men sedan gick gasrullen sönder och Johan tvingades bryta.

-Extremenduro är kul och även om jag inte har tränat på det jättemycket så tycker jag att jag fixar det rätt bra. Jag har åkt Superenduro VM men Battle of Vikings är bland det tuffaste finns eftersom banan är så lång.

När vi kommer in på jämförelsen med Novemberkåsan menar Johan att båda tävlingarna är vansinnigt tuffa men samtidigt omöjliga att jämföra.
-Nä, det går inte att jämföra dem. På Novemberkåsan är utmaningen att komma runt över huvud taget. På Battle är det att orka.

Uppväxt på hojen
Johan är 25 år och är uppväxt på cross- och endurohojar och körde sin första tävling när han var 13 år:
-Det var Snöserien i Örebro län. Jag var skitnervös men jag kom i alla fall inte sist!

Hans karriär har gått både över SM och VM ute i europa och inspirationen kommer från morbror John Rydbjer (Battle of Vikings banchef 2016) och mamma Kicki och pappa Anders som tillbringat åtskilliga semstrar med att åka runt med Johan i Europa.

-Det är ju lite bråttom ibland mellan tävlingarna i europa. Så jag och Anders har lärt oss att byta förare i farten, säger Kicki med ett skratt.

Klubbarna
Det var i Fjugesta MS och på endurobanan i Mullyttan det började. Morbror John coachade grabben som snabbt blev bättre och bytte klubb till Karlskoga EK.

-Jag har hållt mig till Karlskoga EK. Vi är ett gäng som håller ihop i vått och torrt och klubben har många duktiga förare. Desas Skoj på Hoj är en riktigt bra tränings för de lite större tävlingarna.
Före Battle of Vikings väntar VM i Enköping, Stångbroslaget och i höst blir det säkerligen GGN för Johan.

Men vem vinner årets Battle då?
-Om vi bortser från de ännu så länge hemliga fabriksförarna så är såklart Jocke med sin rutin storfavorit. Eddie Karlsson är det många som har höga förväntningar på och Magnus Thor kan nog slå till med pallplats han också.

Och du själv då?
Hmm… det vore ju kul med en topp tre säger Johan, drar på sig solglasögonen och fortsätter med det viktiga för dagen: Att njuta i solen.

 

edlund2