Ljunggren i högform!

Vi åkte till Karlskoga och fikade med Joakim Ljunggren hemma i villan vid Svartälven. Battle of Vikings och Ljunggren hör ihop. Många åker till Storstenshöjden för att se honom rusa fram i spåret och på senare år har han blivit en av Örebro läns stora idrottsprofiler.

Just nu har han kommandot i enduro-SM och tycks vara oslagbar. Han laddar för extremtävlingen Erzberg Rodeo i Österrike slutet av maj där han kommer mäta sig mot världseliten. Jocke är i högform!

Jocke bovLjunggren i extremparken 2015. Bild Thomas Blume

Han vann med 25 minuter över sydafrikaföraren Blake Gutzeit i förra årets Battle of Vikings och även 2013 stod Ljunggren som segrare. Men det betyder inte att han räknar hem segern i förhand:

-Det finns så många otroligt bra förare och det är ett stentufft race.
När vi visar anmälningslistan i april så ser han tre namn direkt som kommer att slåss om segern: Magnus Thor, Adam Thiger och Eddie Karlsson.
-Eddie är landets bästa trialförare och är den jag är mest spänd på vad han kan åstadkomma i tävlingen. Att han är skicklig är rätt klart, frågan är hur han orkar i fyra timmar.

Tufft, men inte för tufft.
-Förra årets Battle of Vikings var väldigt kämpigt. Banan är så tuff så det är precis att det går när det är torrt. Hade det blivit regn så hade det blivit kaos tror jag.
Men Joakim säger inte att banan är för tuff.

– Battle ska vara extremt tuff, det är det som är poängen. Tävlingen har utvecklats år från år och har en fantastisk publik. Jag tycker Battle är riktigt kul och utmanande men den behöver definitivt inte bli tuffare, det är inte många av förarna som orkar flera varv och blir den tuffare så kommer det bara att stocka sig på banan. Det ska vara körbart men hända grejer, det är det som är kul!

jocke

Jocke utanför Ljunggrens Motor som drivs av pappa Christer. 

Familjens stöd
Joakim kör för KTM Scandinavia och Team Ljunggrens Motor och drar in sina egna sponsorer utan att ha det mesta serverat som fabriksförarna har.
-Utan familjens stöd skulle det aldrig ha fungerat, menar han.

Pappa Christer (med en gedigen endurokarriär) är naturligtvis ryggraden i Joakims karriär men utan supporten från sambon Lina och dottern Vanessa, som för det mesta är med på resor och tävlingar, skulle det vara tufft.
Och Lina är verkligen aktivt med och stöttar (och tycker till). Det visar sig när vi försöker få honom att lova att vara med på Battle of Vikings After Race i Ånnaboda. Först är han positiv, sedan säger Lina:

-Men Jocke, du vet väl hur du brukar vara efter en Battle of Vikings, du är ju knappt talbar! Du kan väl inte lova att du kan vara med på ett After Race!
Joakim lyssnar och säger till slut:
-Okey, jag kan inte lova men jag ska försöka…

Det återstår att se om Ljunggren tar hem sin tredje seger. Men helt klart är att det är många som kommer att utmana honom.