Battle of Vikings


Battle of Vikings 2017 innehöll flera nyheter. Den mest märkbara var att tävlingen bytt område från Storstenshöjden till Hällabrottet.

Battle of Vikings grundades 2010 och kördes de första två åren vid Leken mellan Örebro och Karlskoga.

Allt måste starta från grunden innan det bli välkänt och har skapat sig ett rykte, likaså med Battle of Vikings. De första två åren var det färre än 40 förare men sen har det ökat och nu har vi runt 150 förare och en mycket stor skara följare på våra sociala medier. Efter två år i Leken flyttade tävlingen till Storstenshöjden där vi utvecklat tävlingen och blivit del i både EM och VM-serien i extremenduro.

I och med nytt område blev det en hel del nya svåra områden som förarna ska kämpa sig igenom. Det bli skillnad på underlaget mot de senaste åren när förarna nu får mer snabba backar att köra uppför. Får de inte med sig farten i början på backarna kommer de inte ha en chans att komma upp!
Som vanligt är det två kval per förare under fredagen där de kör om startordning till lördagen. På huvudtävlingen ska de köra så många varv som möjligt under fyra timmar.

Nytt för 2017 var att förarna kan utmana varandra i en ”Duell” efter fredagens kval. En långsammare förare kan utmana en förare som är upp till tio platser framför i kvalets resultatlista. ”Duellen” körs på en kort bana där det gäller att vinna över sin motståndare. Vinner den som blev utmanad behåller föraren sin startplats medan den som förlorar tappar fem platser. Om resultatet blir tvärtom tar segraren över startplatsen och den förlorande föraren tappar max fem platser (kan inte hamna längre ner än den utmanande föraren hade). Det finns alltså mycket att försvara för en utmanad förare. Han kan tappa 1,40 min samt få fler förare framför sig i starten vilket kan vara till nackdel på banans svåra partier. Utmaning till ”Duellen” sker vid sekretariatet en halvtimme efter resultatet från kvalet är sammanställt. Regler för duellen finns här >>

Ingen riktig viking kommer nobba en utmaning! Det är bara att acceptera och visa vem som är den bästa föraren! En förare kan bara vara med i en ”Duell” och är det fler som vill utmana samma förare väljer föraren själv vem som ska mötas.

Detta var den 8:e upplagan av Battle of Vikings och som speakern sa: ”Vi närmar oss med raska steg 10 årsjubileum av Battle of Vikings!”

Fotografering är en viktig del av förberedelserna..