Om tävlingen


Banan ska besegras!
Ett mycket viktigt element i vår tävling är att förarna inte få ta emot utomstående assistans, ingen förare ska få fördel av publik och funktionärer. Förare får dock hjälpa varandra och detta kommer publiken få se många exempel av. Denna kamratskap som uppkommer när förare inte längre tävlar mot varandra, utan det är banan som ska besegras är en av grundpelarna för extremenduro.

När Morgan Rosell letade efter nya utmaningar och begav sig till Erzberg visste han nog inte vilka hjul som skulle sättas i rullning, men när han kom hem var en sak klar – Sverige skulle ha en extremendurotävling!

2010 var första året för Battle of Vikings och även det år Kilsbergens MK bildades, och det kördes precis som 2011 under en dag i ett stenbrott i Leken mellan Örebro och Karlskoga. Inför 2012 så begav sig Battle of Vikings till Storstenshöjden och blev en två dagarstävling, med en Prolog på Fredag och Huvudtävling på Lördag.  Detta har sedan dess varit tävlingens grundformat.

2017 så blev det åter dax att söka sig till ett nytt område.

Publikvänligt!
2016 och 2015 kom över 3.000 personer och såg Battle Of Vikings i perfekt sommarväder.

Prologen på fredagen går till så att två kvalheat körs, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen.

Nytt för i år är kvällens utmaning då vikingarna kan utmana varandra på duell om startplatsen på en kortare bana på kvällen där de både startar samtidigt och först i mål går segrande ur utmaningen. Vinner vikingen som utmanade den bättre byter de båda startplats på lördagen men vinner den bättre vikingen striden så förlorar den sämre max 5 platser.

Huvudtävlingen, som för de flesta är den tuffaste motståndaren av alla, går på en bana som är ca 10 km lång, med otaliga hinder och väldigt få platser för förarna att vila upp sig, kommer banan att bjuda på byggda trähinder, stockar och däcktravar i extremparkerna, medans skogen ställer upp med stenrös, omkullfallna träd i olika vinklar, uppför och nedförsbackar.

Nytt för 2017 är att Battle of Vikings är med i World hard enduro series(WHES) är den inofficiella VM-serien där de flesta världsstjärnor deltar.

Battle of Vikings är en av 18 extremtävlingar runt om i världen som ingår i serien.

Battle of Vikings är åter del i FIM Europe Extreme Enduro Cup och är den tredje och avslutande deltävlingen.
15/1 Bradford, England
23-25/6 Predeal, Rumänien
4-5/8 Kumla, Sverige

 

Extremenduro historia
Extremenduro har sina rötter i Europa där tävlingar som Gilles Lalay Classic och Erzberg Rodeo fick fäste hos både förare och publik. Det spreds snabbt till andra länder där flera olika tävlingsformat utvecklades men en gemensam nämnare är att det är mycket fysiskt utmanande och tekniskt väldigt svårt. Två varianter uppkom ganska snabbt, Extreme Enduro och Hard Enduro. Extreme är kortare och mycket tekniskt körning på en period runt 2-3 timmar Som Erzberg Rodeo och Hard pågår under flera dagar med mycket långa sträckor och många timmar i sadeln som Red Bull Romaniacs. Gemensamt för de flesta tävlingarna är att startordningen avgörs av en kortare Prolog.

 

 

Hemma i Sverige dröjde det länge innan saker började hände. Våran egen stolthet Novemberkåsan är i många anseenden en extremendurotävling, och dessutom precis som Battle of Vikings en publikfest, men det dröjde ända tills 2010 innan enduroförare i Sverige fick en ny rejäl utmaning att ta sig an.
Battle of Vikings har hämtat inspiration från de andra tävlingarna i extremenduro, tagit de element som vi tycker är bra och så har vi gjort en svensk variant. Vi har terrängen som får klassas som väldigt svensk, det är mycket rötter, stenar och stockar och ett och annat klassiskt surhål som kommer sätta förarna på prov. Vi har även gjort tävlingen lite längre tidsmässigt, 4 timmar + 1 timmes respit kommer att göra att även de mest vältränade kommer att sättas på prov.

 

Kilsbergens MK hälsar dig välkommen som förare och gäst på Battle of Vikings!